Türkiye’nin Yarışma Hareketi Yarışmayla Yap 3 Yaşında!

Türkiye’nin Yarışma Hareketi Yarışmayla Yap 3 Yaşında!

Arkitera Mimarlık Merkezi’nin, 2012 yılında yapılı çevrenin geldiği noktadan duyduğu rahatsızlığı; şeffaf, katılıma açık, yenilikçi bir süreç sağlayan yarışmaların; proje elde etmek için en doğru yol olduğuna olan inancıyla birleştirerek bir projeye dönüştürmesi ve aynı hassasiyetlere sahip Seranit Grup’un da projeye sponsor olması sonucunda, “Yarışmayla Yap” 2012 Kasım ayında hayata geçti. Projenin ana hedefi ise “Türkiye’de mimarlık ve tasarım dallarında açılan proje ve fikir yarışmalarının sayısının ve niteliğinin artması ile kamuoyunda kentsel çevre ve mimarlık kültürü oluşması” olarak belirtildi.

Yarışmayla Yap, 2012 yılından bu yana düzenlediği etkinlikler, hazırladığı raporlar ve yayınlar, yarışmaların ilgili kişileriyle yaptığı görüşmeler sonucunda “Yarışmayla Yap”ı kamu kurumlarının ve mimarların tanıdığı ve benimsediği bir proje haline getirmeyi başardı.

3 Yılda Neler Yapıldı?

Yarışmayla Yap, 3 yıl boyunca kamu kurumlarının yapılarını yarışma ile projelendirmesi için çalıştı. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde birçok kamu kurumunu ziyaret etti. Açılan yarışmaları takip etti ve ilk duyuran olmaya gayret gösterdi. Kolokyumları izledi, izleyemeyenler için arkitera.com’da ve yarismaylayap.com’da yayınladı.

Bölgesel Buluşmalar

Diyarbakır, Adana, İzmir, Ankara, Samsun olmak üzere kamu kurumları, üniversiteler ve mimarların davet edildiği toplantı serileri yaptı.

Nar Charette

Kapadokya’nın Nar Belediyesi ile birlikte ilçe meydanının düzenlenmesi için üç genç ekibin davet edildiği bir Charette düzenledi.

3 Yılda 3 Yarışma Raporu

Her sene bir önceki sene açılan yarışmaları ve uygulama süreçlerini inceledeğimiz rapor yılın yarışma envanteri oldu. Raporlarda yarışmalara dair ilgi çekici sayısal değerler ve bu değerler üzerinden öne çıkan başlıkların değerlendirmelerine yer verdi.

Yarışmalar ve Mimarlık Sempozyumu 

2013 yılında “Yarışma Hikayeleri“ konusuyla İstanbul’da, 2014 “Sonuç ve Süreç“ konusuyla Ankara’da Yarışmalar ve Mimarlık Sempozyumu düzenledi. Ayrıca bildirilerinin derlendiği Türkçe/İngilizce sempozyum kitabını basarak ilgili kişi ve kurumlara dağıttı.

Yarışmayla Yapanlar Buluşuyor

2015 Mart ayında yarışmalarla ilgili tüm aktörleri bir araya getiren bir etkinlik düzenledi. Yarışma projesi sunumları ve yarışmayla elde edilmiş inşaatı tamamlanan projelerin anlatımına yer verdi.Yarışmaların varlık nedeninden niteliğine, yarışmacıların niteliğinden genç mimarların sorunlarına kadar geniş başlıklarla Türkiye’de mimarlık ve yarışma ortamı tartıştı.

Yarışmalar 2014 Sergisi’nde, 2014 yılında inşaatı tamamlanan yapılar ile yıl içinde açılmış yarışmalardan 30’dan fazla yarışma projesini, yarışmaya teslim edildiği haliyle sergiledi.

3. Yıl Biterken

2000-2012 yıllarında yılda açılan yarışma ortalaması 8.6 iken, projenin başladığı 2012 yılı sonrasında bu rakam 18.7’e yükseldi.

2013 Ocak ayı itibariyle Türkiye’de 53 yarışma açıldı. Yarışmayla Yap 15 yarışmanın açılması ve sonuçlanmasında katkıda bulundu.

Yarışmayla Yap, önümüzdeki dönemde de tüm kamu kuruluşlarına ve kurumlara “Yarışmayla Yap” demeye devam edecek. Yarışmayla Yap ekibine yarismaylayap@arkitera.com e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.

İnternet sitesi: https://www.yarismaylayap.com/

Facebook sayfası: https://www.facebook.com/yarismaylayap

Twitter hesabı: https://twitter.com/YarismaylaYap/